IB-logo 03
  • “Dat ik dit doel bereikt heb!”

  • René liep een halve marathon

  • Beeldbellen met de reumatoloog

  • Hoe digitaal ben jij met reuma?

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Vraag en antwoord

Reumamagazine biedt je de kans om op al jouw vragen over reuma en onderwerpen die met reuma te maken hebben, antwoord te krijgen. Mail je vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kom ik in aanmerking voor een persoonsgebonden budget?

Op deze vraag over het persoonsgebonden budget in de zorgverzekeringswet geeft een nieuwe folder van Per Saldo antwoord. Per Saldo is de belangenvereniging van mensen die hun zorg en begeleiding zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget. De folder is digitaal en in papieren versie beschikbaar. Kijk op www.pgb.nl.

Hoe word ik patiënt-docent?

Patient Partners zijn mensen met reumatoïde artritis (RA), die een opleiding gevolgd hebben in het gewrichtsonderzoek bij RA. Als docent geven zij scholing over RA aan huisartsen, huisartsen in opleiding, studenten geneeskunde en andere zorgprofessionals met het doel RA in de huisartsenpraktijk vroegtijdig te herkennen. Snelle en effectieve behandeling van RA geeft de patiënt een veel beter toekomstperspectief: minder gewrichtsbeschadiging en een betere kwaliteit van leven. Kijk op www.patientpartners.nl of neem contact op per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-30197247 of 06-51572855.

Tips van een abonnee

Bij de Rabobank kun je een gratis cardpuller (pinhulpmiddel) krijgen. Bij de Kijkshop kun je online een sleutelhouder met een grote handgreep bestellen. De handgreep zorgt ervoor dat je een sleutel gemakkelijker in het slot draait.

MEDISCH
De antwoorden op de vragen hieronder zijn van Bart van den Bemt, apotheker/senior onderzoeker bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen en farmaceutisch adviseur van ReumaMagazine.

Oorsuizingen door het gebruik van Plaquenil?

Ik heb een vraag over Plaquenil 200 mg. Ik moet dit medicijn 2x daags pakken om van mijn prednisolon 5 mg af te komen. Maar ik heb van plaquenil 200 mg veel last van winderigheid en oorsuizingen. Daar heb ik het met mijn reumatoloog over gehad, maar die had nog nooit gehoord over klachten van oorsuizingen.

Wat is jullie mening hier over?

Gerard

Oorsuizingen door het gebruik van Plaquenil komen zelden voor, maar deze bijwerking is wel relevant. Het is daarom belangrijk om te kijken of de oorsuizingen en het gebruik van Plaquenil verband met elkaar houden of dat er een andere oorzaak is. De allereerste vraag hierbij is: wanneer zijn de klachten ontstaan? Als dat vlak na het starten met Plaquenil is, verhoogt dat de kans dat je deze zeer zeldzame bijwerking hebt. Een andere aanwijzing kun je krijgen wanneer je als proef de dosering verhoogt. Nemen de oorklachten toe, dan is de kans meer dan reëel dat het door het gebruik van Plaquenil komt. Mocht er daadwerkelijk een relatie zijn met het Plaquenilgebruik, dan is het verstandig om samen met de reumatoloog de voor- en nadelen op een rijtje te zetten en op basis hiervan de beste DMARD voor jouw persoonlijke situatie te kiezen.

NSAID’s en alendroninezuur

Vraag
NSAID's (Non-Steroidal Anti Inflammatory Drug) remmen pijn en ontstekingen. Maar ze kunnen geen gewrichtsschade voorkómen. Een lezer vraagt of één van de NSAID’s minder kans op nabloeden geeft dan de andere ontstekingremmende middelen. “Is er een half-opiaat dat waarschijnlijk van mij geen amokmaker maakt en mij bij het afkicken niet al te zeer overstelpt met herrie? Ik hoop dat het voor u makkelijker is deze vraag te beantwoorden dan voor mijn huisartsen.”

Antwoord
De keuze om te starten met 4 x 1000 mg paracetamol is erg verstandig. Dit is immers de meest veilige pijnstiller. In het vervolg zou ik u geen codeïne meer adviseren. 40 mg codeïne werkt niet zo sterk pijnstillend en geeft best wel wat bijwerkingen. Mocht u toch een NSAID nodig hebben, dan geven selectieve NSAIDs zoals celecoxib en etoricoxib de minste kans op bloedingen. Bij kortdurend gebruik is de kans op hart- vaatklachten klein. Mocht er toch een opiaat nodig zijn, dan adviseer ik een lage dosis morfine, omdat het lichaam de codeïne ook omzet in morfine. Bij een lage dosis morfine blijven de bijwerkingen relatief beperkt, met daarbij het maximale pijnstillende effect.

Vraag
“Ik lees in de bijsluiter van alendroninezuur, dat patiënten een gebitsbehandeling moeten vermijden tijdens het gebruik van dit middel. Ik kan niet ontdekken waarom. Wat is het risico? Mijn tandarts gaf de bijsluiter maar aan de mondhygiëniste!”

Antwoord
In zeer zeldzame gevallen kan alendroninezuur bij mensen waarbij een tand getrokken is, er voor zorgen dat het onderkaakbot beschadigd raakt. Dit kan onder andere leiden tot tandpijn of wondjes. Deze bijwerking is zeer zeldzaam.

 

 

banner vraag2

Meest gelezen

  • 1
  • 2